تحلیل مسائل استراتژیک
حوزه کیفیت: با بالا رفتن قیمت زعفران و ورود واسطه ها ودلالان به این بازار، متاسفانه عده ای سودجو تقلب های سازمان یافته و مدرنی را برنامه ریزی و اجرا نمودند، و از این طریق سودهای کلانی به جیب زده وخطر بزرگی به اعتبار زعفران وارد می کنند.
حوزه بازار: قاچاق پیاز زعفران به کشور افغانستان و وجود نیروی کار ارزان و زمینهای حاصلخیز در افغانستان و حمایت چندین کشور اروپایی از کشت زعفران در افغانستان و ایجاد تشکلی یکپارچه جهت حمایت از زعفران در این کشور، بیم آن میرود که طی ده سال آینده، ایران رغیبی توانمند در آستین خود ایجاد نموده که سهم بازارهای جهانی را از ایران گرفته و خطر جدی محسوب میگردد.
وجودموانع بانکی جهت پذیرفتن LC مشتریان خارجی زعفران ایران، صادرکنندگان ایرانی را دچار خطرات فراوانی در زمینه فروش اعتباری زعفران نموده است.
بالا بودن هزینه های بازاریابی بین المللی در کشورهای اروپایی، امریکا و جنوب شرق اسیا، مانع از گسترش حوزه جغرافیایی بازار زعفران ایران در جهان شده است.
منابع انسانی: برداشت زعفران از اواخرمهر ماه تا اواخر آذر ماه صورت میگیرد، از آنجایی که تمامیمراحل برداشت و فراوری گل زعفران تا مرحله تبدیل به زعفران خشک قابل بسته بندی و فروش توسط نیروی انسانی و به صورت دستی انجام می شود و از طرفی با توجه به افزایش سطح زیر کشت طی سالهای اخیر، در این بازه دو ماهه در بخش برداشت و فراوری زعفران به شدت با کمبود نیروی انسانی ماهر مواجه هستیم. امید است در آینده ای نه چندان دور با پیشرفت تکنولوژی و افزایش راندمان ماشین آلات موجود برداشت و فرآوری گل زعفران از 70 درصد به 99 درصد، این معضل برطرف گردد.
تامین مواد اولیه: یکی از مشکلات اصلی در تامین مواد اولیه در بخش زعفران ، وجود واسطه ها و دلالان ناآگاه در این بخش می باشد. این دلالان با خرید زعفران از کشاورزان و گاهابا احتکار آن در مواقعی باعث ایجاد شوک قیمتی و افزایش ناگهانی قیمت زعفران و به تبع آن آسیب جدی به بازارهای جهانی زعفران و کاهش شدید صادرات می شود. لذا یکی از اهداف کنسرسیوم ساماندهی خرید زعفران توسط صادرکنندگان به صورت مستقیم از کشاورزان می باشد.
سرمایه اجتماعی: سرمایه اجتماعی در خوشه زعفران در سال های اخیر تغییرات مثبتی را تجربه نموده است، اما این تغییرات مثبت برای تحول در بازار زعفران به هیچ عنوان کافی نیست. همدلی و جلوگیری از رقابت های ناسالم بین اعضای خوشه و تعامل دوستانه و به دور از حب و بغض بین کشاورزان و اعضای خوشه و همینطور ایجاد ارتباطات سازنده و توام با اعتماد بین لعضای خوشه و مشتریان خارجی می تواند بازار جهانی زعفران را متحول کند، چرا که بیش از 93 درصد زعفران جهان در ایران تولید و به بازارهای جهانی عرضه می شود.(لازم به ذکر است متاسفانه این عدد طی سالهای اخیر از 97 به 93 کاهش پیدا کرده است)
اقتصادی و مالی: با توجه به قیمت بالای زعفران و نیاز به سرمایه در گردش فراوان و عدم دسترسی صادرکنندگان به خدمات بانکی جهانی و از طرفی لزوم خرید زعفران به صورت نقد از کشاورزان، صادرکنندگان خوشه زعفران با مشکل نقدینگی در شش ماهه دوم هر سال به شدت مواجه هستند.